Bukłaki w całości wykonane z naturalnych surowców:
-garbowanej skóry bydlęcej
-wosku pszczelego
-"korka"-zatyczki z drewna liściastego
-zszyte ręcznie solidnym szwem nawoskowaną lnianą dratwą
Przygotowane w ten sposób bukłaki nadają się do przechowywania w nich wody, piwa, wina, miodu pitnego, oraz innych napojów.
Środki ostrożności
Nie zaleca się przechowywania w nich alkoholi powyżej 18% (chyba, że zostaną od razu wypite), gazowanych specyfików czy gorących cieczy. Podobna rzecz tyczy przechowywania bukłaków w miejscach gorących - przy ogniu, na słońcu itp. Jak wiadomo wosk pszczeli rozmięka w miarę wzrostu temperatury, a bukłak może łatwo ulec uszkodzeniu. Nie należy również przygniatać go przedmiotami mogącymi spowodować jego zgniecenie, przecięcie lub inne uszkodzenie.
Pielęgnacja - często wystarczy je tylko kilkakrotnie dokładnie przepłukać zimna woda, lub przy zachowaniu odpowiedniej ostrożności wodą ciepłą albo użyć niewielkiej ilości płynu do naczyń (1-2krople). Potem i tak należy dokładnie przemyć wnętrze zimną wodą. |